Erdélyi Politikai Iskola

Első képzési alkalom

07.jpg
Az első hétvégi programnak Kolozsvár adott otthont.

Az első programpont a képzési program ünnepélyes megnyitója volt, amelyen beszédet mondott Horváth Anna, az RMDSZ ügyvezető alelnöke, Kolozsvár korábbi alpolgármestere, Oltean Csongor, a Magyar Ifjúsági Értekezlet (MIÉRT) elnöke, Geréd Imre, a program egyik alapítója, Szalai Zoltán, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) ügyvezető igazgatója és Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára. Ezt követően az első képzési napon Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára tartott előadást a képzés résztvevőinek „Globális trendek, magyar dilemmák” témában.

A hétvége további képzési napjain több szakmai előadás és kerekasztal-beszélgetés is megrendezésre került. A képzés második napján Borzási Sarolta, az Erdélyi Politikai Iskola első évfolyamának végzett hallgatója beszélgetett Székely Istvánnal, az RMDSZ ügyvezető alelnökével erdélyi magyar politikatörténetről. Ezt követően Porcsalmi Bálint, az RMDSZ ügyvezető elnökének előadása következett „Kampánymesék - a politikai kommunikáció, a választási marketing és a storytelling fantasztikus világa” címmel. Délután egy külföldi előadó, professzor dr. Klaus Mathis, A Lucern Egyetem professzora (Full Professor of Public Law, Law of the Sustainable Economy, and Philosophy of Law; Chairman of the CLS and Director of the lucernaiuris) tartott két előadást. Az első előadás címe: „Behavioural Law and Economics and Nudging”, második előadása „Sustainable Development and Green Nudges” címmel került megtartásra. Az előadások a viselkedési közgazdaságtan eredményeit a joggal ötvözve mutatta be, milyen szakpolitikai lehetőségeket rejt ez az új megközelítés a kormányok számára. A második képzési napot Márkus András kampánystratéga előadása zárta a 2019-es EP választások várakozásairól.

A harmadik képzési napon Hegedüs Csilla, az RMDSZ ügyvezető alelnöke, a Nőszervezet Ügyvezető elnöke látogatott el a programra, ahol „Tűsarkon! Megbírjuk vagy kibírjuk?” címmel tartott előadást a női politikai pálya sajátosságairól és kihívásairól. A harmadik nap második programpontja Kubinyi Márton, az MCC posztgraduális képzésekért felelős munkatársának előadása volt, ahol bemutatásra került a programsorozat képzési struktúrása és felépítése, valamint értékelésre került az első hétvége, ahol a résztvevők megoszthatták tapasztalataikat valamint javaslatokat tehettek a program következő hétvégéire vonatkozóan. Az utolsó nap programját Barna Gergő szociológus előadása zárta, aki „Erdélyi magyarok a társadalmi és politikai térben” címmel mutatta be az erdélyi magyarság szociológiai összetételét és a legfrissebb kutatási eredményeket.

Támogatóink: